long covid combinatie fysio en osteopathie versnelt herstel

Long-covid: combi fysio- en osteopathie versnelt herstel

Het herstel van een corona-infectie verloopt voor iedereen verschillend. De een ervaart lichte vermoeidheid en/of hoofdpijn. Een ander houdt maanden klachten en functioneert niet zoals vóór corona. Waarom is dat zo is, is nog onbekend. De eerste stap bij langdurige klachten is vaak revalidatie bij de fysiotherapeut of in een revalidatiecentrum. Hier wordt vooral gewerkt aan het verbeteren van je conditie en het vergroten van je kracht. Gaat het herstel van long-covid langzaam, dan versnellen enkele osteopathiebehandelingen je herstelproces. 

Spanning middenrif verminderen
Covid kan je weefsels, luchtwegen organen en bloed- en lymfestelsel aantasten. Ook nadat je lijf het virus heeft aangepakt en je helemaal weer virusvrij bent, blijft er een ontstekingsreactie achter in je longen. Je zenuwweefsel is beschadigd en het herstel hiervan kost tijd. Je blijft kortademig en raakt snel benauwd. Veel mensen ervaren ook spanning op het middenrif. Doorademen naar de buik is moeilijken dit veroorzaakt vermoeidheid.
Het middenrif heeft hierbij een grote rol. Het is namelijk een belangrijke ademhalingsspier onder je longen die uitzet tijdens de inademing. Hierdoor kunnen je longen zich goed openen. Zit je middenrif vast, dan kan dat leiden tot rug- en buikklachten. Dit komt omdat je buikorganen deels zijn opgehangen aan het middenrif en dus meebewegen. Had je voor je coronabesmetting al vage buik- of rugklachten? Dan kunnen die nu verergeren. Wij verminderen met zachte handgrepen de spanning in je middenrif en buik. Zo ervaar je meer ruimte, kun je beter ademhalen en heb je meer energie.

Vrij van hoofdpijn
Als je borstkas vastzit heeft dit ook invloed op je nek, wervelkolom, bovenste luchtwegen, kaak en schouders. En deze klachten kunnen weer hoofdpijn veroorzaken. Wij gaan op zoek naar de blokkades die je hoofdpijn veroorzaken. En helpen je lichaam deze op te heffen. We maken bijvoorbeeld deze regio’s vrij en stimuleren de doorbloeding en afvoer van afvalstoffen. Die hebben zich namelijk door de covid-besmetting in je lijf opgehoogd.

Herstel van je reuk en smaak
Het is niet bekend hoe en waarom sommige mensen bij een covid-besmetting hun reukvermogen en smaakzin verliezen. Wel weten we dat het verstrekkende gevolgen kan hebben voor mensen. Beide zintuigen zijn immers belangrijk in ons dagelijks leven. Bijvoorbeeld bij je eetbeleving, maar ook in het kader van de (voedsel)veiligheid. Je ruikt immers niet of iets is bedorven. Een orthomoleculaire therapeut kan supplementen adviseren die het herstel van deze zintuigen ondersteunt.

Meer energie
Soms zijn mensen zo vermoeid geraakt na een coronabesmetting dat we ons eerst concentreren op de buikregio. Want de lever en de alvleesklier zijn belangrijk bij je energiehuishouding. We verbeteren de doorbloeding rondom je organen zodat deze weer de ruimte krijgen. En je meer energie hebt.

Onderzoek
Voordat we met een behandeling starten, bespreken we je klachten en doen we een lichamelijk onderzoek. Zo brengen we je totale gezondheid in kaart en wordt duidelijk wat we eerst moeten behandelen.

Tip: versterk je immuunsysteem
Eerder schreef ik een blog met tips over het versterken van je immuunsysteem. Belangrijk bij het gezond blijven, niet alleen in coronatijd. 

Herstel long-covid versnellen: maak een afspraak
Heb je long-covid en wil je je fysiotherapie combineren met osteopathie om je herstel te versnellen? Neem contact op of maak direct een afspraak.