Maagklachten verminderen met osteopathie én tips

Maagklachten verminderen met osteopathie én tips

Last van brandend maagzuur, misselijkheid of braken? Heb je pijn in je bovenbuik of borstbeen? Of herken je een opgeblazen gevoel, slechte adem, lichaamsgeur of hoesten (vooral als je ligt)? Wellicht komt dit voort uit je maag. We leggen het uit.

Functie maagzuur
De oorzaak van bovenstaande klachten kan je maag zijn. Je maag is immers onderdeel van je spijsvertering. Je spijsvertering begint al in je mond als je je eten kauwt en er speeksel wordt toegevoegd. Na het doorslikken gaat het voedsel via de slokdarm naar de maag. Daar wordt in je maagslijmvlies maagzuur aangemaakt. Dit maagsap doodt eventuele bacteriën en zorgt er ook voor dat de eiwitvertering start. Is de kwaliteit van je maagslijmvlies niet optimaal, dan kun je te veel maagzuur aanmaken. Komt dit in je slokdarm terecht dan heb je een zurige smaak in je mond. Dit kan ook gepaard gaan met pijn in je bovenbuik.Of rondom je borstbeen. Een teveel aan maagzuur komt vaak voor bij mensen met veel stress. En te veel maagzuur kan een voorloper zijn van een maagzweer. Echter, te weinig maagzuur kan ook voor maagproblemen zorgen!

Pas op met maagzuurmedicatie
Heb je maagklachten dan is het belangrijk te weten of er een acuut medisch probleem is in je spijsvertering. Heb je hier een vermoeden van? Neem dan altijd contact op met je huisarts. Hij kan je, indien nodig, doorverwijzen naar het ziekenhuis voor een maagonderzoek. Ook wij kunnen je dit adviseren als we een medisch probleem vermoeden.
Tegenwoordig kun je – ook zonder verwijzing van je huisarts – maagzuurmedicatie kopen bij drogisterijen. Denk aan Rennie of Gaviscon. Het is makkelijk om een maagzuurremmer te nemen. Maar let op: een te lage maagzuurproductie kan ook de oorzaak zijn van je maagklachten. Het slikken van een maagzuurremmer kan dan ook voor méér problemen zorgen bij je spijsvertering.
Een remmer kan je maagklachten op korte termijn verlichten. Maar… het lost je maagprobleem niet op.

Wat doet een osteopaat bij maagklachten?
Een osteopaat onderzoekt met zachte handgrepen of de oorzaak van je maagklachten  in de omgeving van je mag ligt. Ook onderzoeken we de doorbloeding van je maag en de neurologische aansturing. Wellicht is er sprake van een over- of onderproductie van maagzuur of is het slijmvlies van je maag verzwakt. Het kan ook dat het zuur op plaatsen komt waar het niet hoort. Verder vragen we naar je leef-, voedings- en drinkgewoonten. Deze kunnen immers ook van invloed zijn op je klachten.
Lees meer over onze behandeling.

Maagklachten verminderen met osteopathiebehandeling
Maagklachten kunnen we met ons team osteopaten goed behandelen. We verbeteren de beweeglijkheid tussen alle organen die in verbinding staan met het middenrif (milt, maag, dikke darm, lever, galblaas, hart en longen). Maar ook de structuren eromheen. Tijdens de behandeling onderzoeken we of er blokkades zijn in de nekwervels. Want een blokkade in de wervelkolom kan zorgen voor een disbalans in de aansturing van je maag. Heb je een voedselintolerantie? Dan delen we onze kennis over de orthomoleculaire voedingsleer met je. En we werken samen met een diëtist.

Wat kun je zelf doen tegen maagklachten?
1. Eet gezond en voeding met veel vezels. Vermijd vette maaltijden, suikers, chocola, pittige kruiden en citrusvruchten. Gekookte groentes, yoghurt, mager vlees, appels, peren, perziken en bananen kunnen helpen.
2. Sla geen maaltijden over en eet regelmatig.
3. Eet zittend, kauw goed en eet met aandacht, zonder je social media of apps te checken.
4. Draag geen knellende kleding.
5. Heb je overgewicht? Pak het aan. Een opgezette buik drukt immers de maaginhoud naar je slokdarm.
6. Zet het hoofdeinde van je bed hoger. Of gebruik kussens als je ’s nachts last hebt van je maag.
7. Drink genoeg (water): minstens 1,5 liter per dag. Water verdunt het maagzuur. En drink kleine slokjes. Beperk verder koffie, koolzuurhoudende frisdranken en witte wijn. Drink gemberthee of voeg verse gember toe aan je favoriete thee. Want gember ondersteunt je spijsverteringsstelsel.
8. Eet niet vlak voordat je gaat slapen.
9. Stop met roken.
10. Vermijd pijnstillers en ontstekingsremmers zoals Aspirine of Ibuprofen. Paracetamol kan wel.
11. Vermijd stress.
12. Zorg voor voldoende ontspanning, zoals wandelen, yoga of meditatie.

Meer informatie of een afspraak plannen
Neem contact op of plan meteen een afspraak.