Heel veel mensen – ook steeds meer jongeren! – hebben kaakproblemen. De ene keer is de kaak zelf de oorzaak, maar het kan ook het gevolg zijn van een blokkade elders in het lichaam. Hoe kunnen wij met osteopathie klachten verhelpen of verminderen?
Veel voorkomende kaakklachten
Het kaakgewricht is een belangrijk, maar kwetsbaar gewricht. Je gebruikt het om te kauwen en te praten, maar het is ook een brug tussen je schedel en schouder.
Welke kaakproblemen komen vaak voor? Bijvoorbeeld het niet goed kunnen openen of dichtdoen van de mond, tandenknarsen, pijn in het kaakgewricht en de spieren, vermoeide kaken of het ‘klikken’ van het kaakgewricht tijdens spreken, eten of gapen. Vaak gaan kaakklachten samen met hoofdpijn en/of tand- en kiespijn. Ook kan je kaak uit de kom schieten. Je wordt bijvoorbeeld wakker en kunt je mond niet meer openen of juist dichtdoen. Pijnlijk!
Hoofdpijn, nekpijn of oorpijn door kaakproblemen
Kaakproblemen zijn vaak niet alleen de enige klacht. Het is meestal een combinatie van klachten. Denk aan hoofdpijn, nekpijn, kies- of tandpijn. Ook oorpijn en pijn in de bijholtes komen voor.
Oorzaken kaakklachten
Kaakklachten kunnen een oorzaak hebben in bijvoorbeeld een blokkade aan een halswervel.
Hierdoor spannen de kaakspieren aan en wordt de beweging in het kaakgewricht minder.
Ook een ongeval, whiplash of een behandeling bij de tandarts of kaakchirurg kunnen de oorzaak zijn. Heb je lang met je mond open gezeten? Dan kunnen je kauwspieren in een spasme raken. Hierdoor heb je het gevoel dat je kiezen niet goed mee op elkaar passen. Dit geeft pijn bij het eten, lachen en gapen.
Jongeren met kaakproblemen
Steeds vaker hebben jongeren kaakklachten. Dit heeft regelmatig met spanning en stress te maken. De kaken worden voornamelijk in de nacht aangespannen. Een bitje of opbeetplaat kan de spanning op de kaken verminderen en zo worden tanden en kiezen beschermd tegen slijtage. Maar dit zit natuurlijk niet fijn en is een noodgreep. Een of enkele osteopathiebehandelingen kunnen dit hulpmiddel voorkomen.
Hoe helpt osteopathie bij kaakproblemen?
Als osteopaat gaan we op zoek naar de oorzaak. Osteopaat en teamlid Tom Ceyssens heeft zich zelfs extra bijgeschoold in kaakproblemen en zijn kennis uiteraard gedeeld met het gehele team. Heb je hoofdpijn (spanningshoofdpijn of bijvoorbeeld migraine) of nekklachten, dan onderzoeken we waar de blokkade vandaan komt. Dat kan je kaakgewricht zijn, maar kan zich ook elders in je lichaam bevinden.
Hebben we de oorzaak gevonden, dan heffen we de blokkade op en herstellen we de beweging zodat de pijn verdwijnt.
Afspraak maken met osteopathie Van den Broek
Wil je van je kaakklachten af of meer informatie, neem dan contact op of maak direct een afspraak.