Rugklachten verminderen door osteopathie

Rugklachten verminderen door osteopathie

De hele dag op kantoor zitten of thuiswerken aan de keukentafel. Overbelasting door teveel intensief sporten of bijvoorbeeld zwaar lichamelijk werk. Of je ervaart langdurige stress, hebt zwakke spieren door weinig beweging of een verkeerde houding. Grote kans dat je lichaam hierdoor op termijn protesteert met (lage) rugklachten. Een behandeling door ons team osteopaten en het bewust worden van je leefstijl kunnen helpen!

Rugklachten: meestal geen medische oorzaak
Bovengenoemde rugproblemen hebben meestal geen medische oorzaak en doen zich vaak niet onmiddellijk voor. Ze stapelen zich op in weken, maanden of zelfs jaren. Zo ontwikkel je rugklachten die chronisch kunnen worden. Heb je acute rugpijn? Dan is de oorzaak vaak een verkeerde draaibeweging of een sportblessure.

Symptomen van (lage) rugpijn
De symptomen van rugpijn zijn verschillend. Zo kan acute (lage) rugpijn plotseling ontstaan met hevige en scherpe pijn. Veel mensen omschrijven dit als ‘pijnscheuten’ of ‘het schoot in mijn rug’. Maar chronische lage rugpijn uit zich eerder door een zeurend pijngevoel over een langere tijd. In beide gevallen kan de pijn zich ook uitstralen naar je billen en benen. Wij spreken van chronische lage rugpijn als je rugklachten langer dan drie maanden duren.

Osteopathie bij rugklachten
Het team van osteopathie Van den Broek behandelt veel cliënten met lage rugpijn en andere rugklachten. Voordat we onze behandeling starten, doen we altijd een safety check. Hierbij stellen we je vragen over het ontstaan van je klacht. Maar ook of deze is geïndiceerd bij een arts, bespreken we je leefwijze, eventuele blessures, operaties of een ongeval. Daarna onderzoeken we je gehele lichaam op blokkades. Want osteopaten zien je lichaam immers als één geheel. En de oorzaak van je rugpijn kan ergens anders in je lichaam liggen. Rugpijn kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door verklevingen na een operatie. Of spanningen in je darm zoals PDS of constipatie. Maar ook door je heup of bekken of een verminderde beweeglijkheid in je wervelkolom. Een verminderde beweeglijkheid van de omliggende organen is eveneens een veel voorkomende oorzaak. Denk hierbij aan een keizersnede of een blindedarmoperatie die littekenweefsel en verklevingen kunnen veroorzaken. Ook andere baarmoeder gerelateerde klachten zoals cysten, menstruatiepijn, endometriose, hysterectomie kunnen uitstralingspijnen naar de rug geven.
Wanneer we de oorzaak hebben gevonden, richt onze behandeling zich op het herstellen van die beweeglijkheid. We helpen zo je lichaam zichzelf te herstellen waardoor je rugpijn afneemt. Indien nodig adviseren we je (eerst) contact op te nemen met je huisarts of specialist.

Hieronder benoemen we kort een aantal rugklachten die wel een medische oorzaak hebben en die we als osteopaat kunnen verlichten.

Blokkade in de onderrug: lumbago
Lumbago manifesteert zich in de onderste ruggenwervels. Hierbij zit er een blokkade in de onderrug, met pijn, kramp of stijfheid tot gevolg. De pijn wordt erger bij het buigen, tillen en lang stilzitten en kan uitstralen naar je dijen en benen.

Hernia
Bij een gezonde rug volgen alle wervels pijnloos elke beweging die we maken. De tussenwervelschijven hebben daarbij een belangrijke rol. Bij een hernia is een tussenwervelschijf beschadigd. De zachte binnenkant is dan door de harde buitenkant van de schijf gedrongen met een uitstulping (hernia) tot gevolg. Drukt de zachte binnenkant van de tussenwervelschijf tegen een zenuw dan ontstaat pijn. Vaak gevolgd door ontstekingen.

Zenuwpijn door ischias
Ischias uit zich in zenuwpijn in de langste zenuw van je lichaam, de heupzenuw. Deze loopt vanuit de heup via de achterzijde van het been naar de voet. Ischias is geen hernia. Maar een hernia kan door de ontsteking wel ischias veroorzaken. De ontsteking drukt dan op de zenuw, met een branderige of schietende zenuwpijn tot gevolg.

Wat kan ik zelf doen bij rugklachten?
Deze vraag krijgen we vaak in onze praktijk. Wat is ons advies?
1. Krachttraining om je rug en lichaam sterker te maken.
2. Yoga waarbij je je lichaam in balans brengt.

Krachttraining bij rugklachten
Het versterken van je spieren en beweegpatroon voorkomt veel klachten. Maar krachttraining voorkomt niet alleen (lage) rugpijn en klachten aan je schouders, nek en armen en benen. Het is ook goed voor je hart en bloedvaten. Je hart is immers een spier die altijd moet werken: het pompt het bloed naar je lichaam én weer terug. Train daarom ook je beenspieren. Want sterke beenspieren zorgen voor een betere pompfunctie in je aders, waarbij ze het terugstromend bloed ondersteunen. Dit neemt belasting weg van het hart.
Verder is krachttraining ook goed voor je longen. Zo kan zuurstof worden omgezet in energie waardoor je minder snel kortademig wordt.
Twee oefeningen die je rug sterk maken zijn de deadlift en squat. De deadlift is een tilbeweging. De squat is een ‘zit- en staanoefening’. Het is belangrijk dat je de oefeningen goed uitvoert. Wij geven je graag uitleg, maar vraag ook om hulp op je sportschool of bekijk instructievideo’s op Youtube.

Yoga bij rugklachten
Met yoga breng je je lichaam in balans. Door yogaoefeningen krijgen alle structuren in het lichaam ruimte en geef je ze lengte. Dit bevordert de algehele beweeglijkheid. Maar yoga doet nog meer! Het verlicht pijn, voorkomt blessures en je lijf wordt fit, flexibel en sterk. Dit heeft ook invloed op je voeding, slaap en algehele gezondheid. Want zit je goed in je vel dan heb je minder zin en ongezond eten, heb je meer energie en slaap je beter. Zo verbeteren je prestaties en ervaar je minder stress. Volg eens een paar proeflessen, dan ervaar je snel de voordelen.

Rugklachten verminderen door osteopathie
Weten of we je rugklachten kunnen verminderen? Neem contact op of maak een afspraak.